Het Ritueel

De roos is altijd een symbool geweest van schoonheid, jeugd en gezondheid. Het onvergelijkbare aroma, de tederheid en de buitengewone kwaliteiten van dit natuurgeschenk geven je een gevoel van luxe en vreugde.

Bulgarije is een van de weinige plekken in de wereld met perfecte omstandigheden voor het kweken van olierozen. Al in de 16e eeuw begon de ontwikkeling van de productie van rozenolie in de huidige "Rozenvallei", en in de 19e eeuw nam Bulgarije bijna het wereldwijde aanbod van dit product over. De Rozenvallei wordt voornamelijk gevormd uit de steden Karlovo en Kazanlak.

Jaarlijks vind het Rozenfestival plaats in de laatste week van mei. Vroeg in de ochtend begeven mensen zich richting de vele roosvelden om het ''Rozober'' oftewel pluk-ritueel te starten. Het plukken gebeurt met de hand en duurt tot uiterlijk 12.00 uur. De bloem moet namelijk fris zijn en mag niet volledig uitgebloeid zijn om het aroma, de olie en de vochtigheid zoveel mogelijk te behouden. Traditioneel muziek en dans houden de sfeer. Na de roosvelden wordt het festival verplaatst naar het centrum van Karlovo waar de uitgekozen Rozenkoningin de gasten begroet en het feestelijke gedeelte opent. Alle geplukte rozen worden naar de fabriek in Karlovo gebracht waar het proces kan beginnen. Om de onschatbare rozenolie te verkrijgen, worden volgens een oude traditie de rozenbloemen gemengd met water en in destillatiekamers verwarmd volgens het principe van dubbele distillatie. 

   

 

 

 Bekijk hier de magie van de Bulgaarse Roos!

 

 

 

 

 

*Wist je dat? De productie van 1kg rozenolie vereist gemiddeld 3000-6000kg rozenbloemen, afhankelijk van de kwaliteit van de oogst. En voor de productie van 1kg rozenwater er 1kg bloemen nodig zijn.